Hur är det möjligt?
Hur kan man var över 45 och ändå inte riktigt förstå sig på sin kropp och sin mens?

Kan det verkligen finnas nåt som heter mensförkylning? Jag har aldrig varit den som hållit koll på mensen eller noggrant planerat utifrån när den ska komma. Jag har nog närmare skjutit bort tanken och ofta bara hoppats på att den inte ska komma när det är som mest olägligt. Men under de senaste åren har jag lagt märke till att jag någon gång i månaden vaknar med huvudvärk, dimmig hjärna, feber och ont i halsen. Tycker oerhört synd om mig själv och har nog blivit hemma från jobbet några gånger då jag mått dåligt och tänkt för mig själv att nu bryter det ut en långdragen förkylning. Men så – en eller två dagar senare är förkylningen helt borta och huvudet är tillbaka. Lite pinsamt att komma tillbaka till jobbet och faktiskt verka frisk som en nötkärna efter en väldigt kort frånvaro.

I flera år har detta pågått med hyfsat regelbunden intervall. Så äntligen trillade polletten ned och jag insåg att mina intensiv-förkylningar alltid kommer ett par dagar innan mensen. Hur är det möjligt att jag inte insett det tidigare?

Jag är inte ensam!

Efter ett par googlingar blir det tydligt att det finns fler som jag och just mensförkylning verkar få allt mer uppmärksamhet. Förankringen i forskningsresultat och eventuell bot är inte entydig-  men nu när jag är medveten om begreppet mens-förkylning går det inte att förneka att många verkar ha liknande upplevelser.

Att jag hittat fler som blir förkylda kring mens hjälper mig inte fysisk. Jag blir fortfarande väldigt hängig och jag tycker fortfarande väldigt synd om mig själv. Men nu vet jag att jag inte är galen och jag kan känna en viss lättnad när jag inte behöver tro att jag har en allvarlig influensa utan vet att huvudvärken och hostan bara håller i sig en dag eller två.

Vill du veta mer om mensförkylning?

Här kommer lite tips och länkar för mer info. Tipsar även om att ladda ned en mens-app som hjälper dig få överblick över hur du mår under cykeln- den har hjälpt mig förstå både det ena och det andra om humöret och kroppen :-)

Sjuk innan mens? Då kan du ha mensförkylning | MåBra (mabra.com)

Mens - 1177 Vårdguiden

6 konstiga saker som händer med din kropp före... | Hälsoliv (expressen.se)

Nyfiken på mens: Måste det vara så jobbigt? | Karolinska Institutet (ki.se)

Vad är Comfydence?

Vi som driver Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanliga kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer menstrosor med inbyggt skydd för en bekvämare mens utan krångel. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet. Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över. 

Skriv en kommentar